Strona główna
  peklowanie szynki na mokro

Blog wikcia

Temat: Jak peklowac na mokro ???
różnica może polegać na tym, że demon_ podaje przepis na szynkę surową, a DZIADEK "uniwersalny O tym czy szynka będzie surowa, parzona czy pieczona decyduje obróbka cieplna i peklowanie nie ma ... Według tabeli peklowania mokrego ( to nie mój przepis ) w trakcie 3 dniowego peklowania w 15% zalewie , nastrzyk wykonuje się trzykrotnie po 60ml, a nie na maxa. Jeżeli przeanalizujesz...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737



Temat: Jak peklowac na mokro ???
Wydaje mi się, że jednak podczas parzenia wędzonki tracą trochę soli (dyfuzja) Zgadza się i jednocześnie tracą trochę soków. Nie miałem jeszcze okazji wykonać szynki wędzonej , parzonej. Jednak wiem z ... szynkę wykonałem według tabeli peklowania mokrego i nie musiałem jej moczyć w wodzie. Wystarczyło odcieknięcie nad zlewem
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737


Temat: solenie zamiast peklowania (sól zamiast peklosoli)
Obecnie "pekluję na mokro" 18 kg mięsa tylko solą morską w tym 8 kg. szynkę w całości oraz trzy szynki i trzy polędwice. Dałem 1kg soli na 10l wody bez żadnych ziół. Nastrzyk i czas peklowania 10 dni. Wszystko jest w garnku ok. 30l , w 9l solanki razem z nastrzykiem. 1l wylałem bo mi się nie zmieściło do garnka. Szynki mam zamiar wędzić w ciepłym dymie małe ok. 4 godz. dużą mim 6 godz. Polędwicę będą wędzone w zimnym dymie ok. 4 dni. Duża szynka po zaparzeniu będzie stygła w rosole ....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2590


Temat: pomocy
Żeberka radził bym peklować lub tylko zasolić na sucho. Ok. Zeberka już sa wyciągniete z garnka. W takim ukladzie na mokro pekluje tylko schab, szynkę i boczek Wnuczku z natury jestem...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: Szynka wędzona na zimno
Święta tuż tuż, więc postanowiłem uwędzić mięśnie szynki na zimno. Proszę o skorygowanie lub potwierdzenie mojego przepisu. Mięśnie szynki peklowane metodą nastrzykowo-zalewową wg. tabeli peklowania mokrego. Czas 13 dni + 1 ... raz dziennie po 2 godziny. Czy pomiędzy wędzeniami mogę trzymać mięsko w lodówce?? Czy czas peklowania będzie odpowiedni? Czy czas wędzenia nie jest za długi? czy mięso nie podeschnie za bardzo?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1530


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
słoninę. Wszystko peklowane na mokro przez 12 dni według tabeli ze strony. Wędzonki nie parzone, pod koniec wędzenia podniosłem temperaturę. Poniżej moje wyroby. Ricotta: Oscypki, było jakieś 8-9 kawałków ale rodzina tak się rzuciła na nie że zostały tylko trzy Kiełbasa bursztynowa wg. przepisu Szczepana: Szynka i boczek: A tutaj kiełbasa słoikowa, brakło mi jelit dlatego wrzuciłem resztę wsadu do słoika, wyszła...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: Pieczenie mięsa na ognisku
A więc od początku, mam 7 kilo karczka + 7 kilo szynki. Co roku robimy 'otwarcie sezonu' i na nim z rożna na ognisku przez całą sobotę pieczemy mięso. Zawsze była to jedna duża szynka w całości. Problem był w tym, że z zewnątrz - idealna, ale w środku sucha i bez smaku. W tym roku postanowiłem ją napeklować, podzielić w grube plastry i je założyć na rożen ogniskowy. Czy wystarczy zwykłe mokre peklowanie jak do wędzenie, czy może macie inną technikę którą się chętnie podzielicie ? -- Pozdrawiam, Marcin.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5516


Temat: Ratunku, waga się zepsuła!
głupia sprawa, bo mam tylko 1,5 kg mięsa (szynka) i chcę je peklować na mokro pięć (5) dni. Obliczyłam, że mam dać ok. 0, 75 l wody no i teraz problem....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4520


Temat: Peklowanie
Witam, jestem nowy na forum, ile tzreba peklowac na mokro bez nastrzyku kawałki ok 1,5 kg? Kiedyś robiłem tak zę peklowałem je ok 4 tyg i było ok " metoda peklowania na jajko" niemam solomierza, paklosól kupuje w małych torebeczkach. Czy moge peklowac razem baleron, boczki, szynki w jednym naczyniu?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3132


Temat: Peklowanie
Koledzy - mam pytanie. Jak peklować piersi indyka z przeznaczeniem na szynki drobiowe wędzone. Czy peklujemy na mokro czy lepiej peklowanie suche wg norm "Dziadka"? Czy piersi indyka można peklować 5...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3132


Temat: Peklowanie
Wiem kolego że wystarczy 2 lub 3 ale jak będą w peklowaniu 5 dni czy nie przedobrzę i jaka metoda . Czy zasolenie z peklosolą na sucho ? czy peklowanie mokre? Szynkę z indyka robię pierwszy raz. Mam okazję kupić większą ilość piersi z indyka. Pozdrawiam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3132


Temat: Szynka peklowana pieczona
z nastrzykami, które przyśpieszają peklowanie w całej objętości. Poczytaj sobie o tym w artykułach na stronie głównej dotyczących peklowania zalewowego. Jeżeli cos pokreciłam w temacie peklowania mokrego to prosze koleżeństwo forumowiczów...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1568


Temat: Szynka peklowana pieczona
W jakiej temperaturze powinienem piec i ile czasu szynkę peklowaną na mokro o wadze ok 2kg? 1. Przed pieczeniem konieczna kontrola słoności. Mięso ma być lekko słone. 2. Wkładamy do piekarnika...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1568


Temat: Rodzaj peklosoli
wg tabeli na stronie głównej: http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm Wymyśl sobie ile dni chcesz peklować (np pięć), zważ szynkę i przygotuj odpowiednią ilość mieszanki wody z peklosolą, zrób nastrzyk strzykawką (zgodnie z tabelą) i włóż do lodówki (temp. peklowania wg tabeli, to 4-8st.C.) Dla zasady tylko przypomnę, że azotyn sodu zawarty w peklosoli poddany działaniu wysokiej temperatury (pieczenie, smażenie, grill) wydziela szkodliwe substancje dla organizmu. Oczywiście nie raz jedliśmy kiełbasę (peklowaną) z grilla, tak więc tylko informuję.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1734


Temat: Peklowanie
Czy ktoś z kolegów peklując na mokro szynki, schab itp dodawał do zalewy peklującej miód?. Jeżeli tak to bardzo proszę o krotką opinię w tej sprawie - jaki był efekt? Z góry dziękuję i pozdrawiam Witam, ja dodaję miód do peklowania. 2 łyżki stołowe na 1 l solanki. próbowałem już akacjowego, wielokwiatu wrzosowego, lipowego, spadziowego i rzepakowego, I te polecam. Nie polecam...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2102


Temat: wędzenie
Poczytaj działy forum bo w odpowiedzi jest naprawdę zbyt mało informacji aby coś ci doradzić. Dla przykładu podam Ci iż ja wczoraj włożyłem do zalewy peklujacej szynki, które poleżą w niej ze dwa tygodnie (z tym że ja pekluję je na mokro 80 g peklosoli na 1 litr wody), a następnie wędzenie i krótkie leżakowanie w chłodnej piwniczce. I konsumpcja akurat na święta. Poszukaj na forum tabelę peklowania suchego (jeśli tak chcesz przygotować swoją wędlinę) i zastosyj sie do podanych ilości. 20 g soli peklowej na 1kg mięsa to akurat dobrze podałaś, ale...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3269


Temat: Szynka peklowana gotowana- dziwny smak
... podobny sposób peklowałem szynkę i upieczona w rękawie smakowała super. Innym razem szynkę gotowałem w wodzie z dodatkiem warzyw (pietruszka, seler, marchew) i smak był podobny. Zastanawia mnie proces peklowania, chodzi...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5602


Temat: Łopatka peklowana-parzona
Peklowanie mokre wg.tabeli Dziadka z dodatkiem pieprzu ,listka i ziela.Wszystkie przyprawy na oko.Ja peklowałem 2dni.Opłukałem po solance ,zasznurowałem i do parzenia.Przez pierwsze 15 min. szynka się gotowała a potem obniżyłem temperaturę...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5072


Temat: Zbyt suche wędzonki.
Ja osobiście pekluję i parzę na sposób "Dziadka". Peklowanie mokre w/g tabeli + nastrzyk. Szynka około 1,5 kg ( orzeszek ) zaraz po wyjęciu z wędzarni do wrzątku na 15min i potem dodaję lód, obniżam temp do 78-80 stopni i parze 45 minut. Studzę przez 2h na powietrzu (8-10 C ) i do lodówki na noc. Rano szynka jest soczysta.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1978


Temat: Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu. Co robić ?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358


Temat: Peklowanie a wędzenie
Strampek..nie panikuj!!! Po to jest to Forum,żeby inni mniej doświadczeni otrzymywali od bardziej doświadczonych wskazówki i porady. Ja dzisiaj zapeklowałam 14 kg szynki + 5 kg boczku.Jako,że wędzenie ma być za 14 dni zastosowałam peklowanie mokre.W stężeniu solanki oczywiście pomógł kalkulator i dla pewności strona główna z tabelą.Schaby zakupię pózniej ,bo będę peklować"Maxellową" metodą. No i jeszcze mnie czeka przerób dzika na...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1697


Temat: peklowanie mokre - kłopoty
Nim znalazlem tabele nt peklowania przygotowalem zalewe z pierwszego lepszego przepisu ze strony. I tak zrobilem 3litry zalewy o stezeniu 16be na 6 kg miesa. Od poniedzialku pekluja sie tam kawalki szynki i boczku o wadze 0,7-1kg. z tabeli wynika ze przy takim stezeniu powinno sie peklowac 1 dzien (sic!!). Tyle ze ja nie nastrzykiwalem tego. zamierzam je jutro wyciagnac. co dalej? ... sie ma dlugosc peklowania do grubosci kawalka miecha - jak sie ma dlugosc peklowania do grubosci kawalka miecha i stezenia zalewy - jak sie ma ilosc litrow zalewy do ilosci kg miecha? co sie stanie jak zalewy bedzie za malo lub za duzo? - czy mozna peklowac na mokro grubo zmielone mieso? - Jak ocenic ze gruba szynka jest juz zapeklowana nie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1865


Temat: Jakie drewno?
Na pierwszy ogień proponuję szynkę wieprzową. Jesli nie masz doswiadczenia w rozbiorze mięsa, to poproś w najlepiej w prywatnym sklepiku z mięsem o wykrojenie tzw.kulki wieprzowej - to jest najwartościowsza część świńskiej szynki. Zrób solankę z peklosoli, w stosunku 80dkg/10 l.wody. Zrób tyle żeby w małym naczyniu szynka (szynki) się zakryły (zwyczajowo ok 40% do wagi mięsa). Potrzymaj na balkonie w temp. do 10 stopni i nie na mrozie (optymalna temp. peklowania to 6 stopni.) przez dwa tygodnie, potem wyjmij, opłucz i potrzymaj w wodzie ok 1/2 godz. zwiąż sznurkiem tak jak potrafisz ... Powodzenie murowane. Uważaj żeby palić tylko podsuszonym drewnem - nigdy w życiu mokrym. Mokre owszem daje dużo dymu ale zostawia ciemny kwaśny osad na wędzonkach. Do roboty, powodzenia.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1111


Temat: nowy szuka przepisu do peklowania
ryby to codziennie wedze po pare setek ale szynki mi nie wychodza. prosze o troche pomocy. Witaj. Jeśli wędzisz rybki, to sposób w jak przygotować zapeklowane mięso do wędzenia mam nadzieję mamy z głowy. Wróćmy do peklowania. Na każdy kilogram mięsa musisz przygotować ok. 40% solanki. Żeby było Ci prościej podam proporcję do sporządzenia solanki na 1 kg mięsa: Skład solanki: - woda 0,4 litra - sól peklująca proponuję 3,4 dkg. Jeśli w dalszym ciągu przygotowanie solanki sprawia Ci problem skorzystaj z "przelicznika dozowania solanki" z mojej stronki. Ciebie interesuje peklowanie na mokro....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4601


Temat: zrzucik
od godz. 8 1. Wykonanie kiełbasy głogowskiej, 2. Wykonanie kiełbasy grubej typ: krakowska parzona 3. Produkcja wędzonek: baleron gotowany, polędwica sopocka, szynka z nogą. 4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2928


Temat: VII. 16-17-18 października_formularz zgłoszeniowy
K) Sobota Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00 1. Wykonanie kiełbasy śląskiej i białej 2. Wykonanie kiełbasy kiełbasy szynkowej 3. Produkcja wędzonek: baleron, polędwica sopocka, szynka 4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3470


Temat: Wyroby wykonane w Szkole Domowego Masarstwa
a użyciem soli mięso będzie miało po obróbce termicznej kolor szary. Wszystko by sie zgadzało tylko nie to. Moja kiełbaska głogowska jest różowiutka(może to efekt 3 dniowego peklowania zwykłą solą)??? zszedłem nawet do lodóweczki porównałem z szynką peklowaną w peklosoli na mokro oczywiście Mam obawy ,planuję zrobić 20 kg i boję się, ze faktycznie może okazać się ,że miałem teraz farta a...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2979


Temat: Wędzonki na dwie imprezy w odstępie tygodnia.
... poradę czy mozna w takim miejscu ulokować domowe wyroby wędliniarskie, wędzone, parzone (szynka, boczek, baleron, kiełbasa). Przyznam przy tym, iż kiełbasę pieczoną przetrzymuję w tych warunkach od środy i jest nadal...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2265


Temat: Szynka peklowana gotowana- dziwny smak
Rozumiem ,że peklowałeś na mokro.Brak mi tylko w tym peklowaniu nastrzyku.Po drugie wydaje mi się ,że jak na 0.5l solanki to trochę za dużo przypraw,ale mogę się mylić bo ja do wyrobów peklowanych/szynki.polędwice boczki itp/nie używam przypraw tylko pekluję czystą solanką.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5602


Temat: razem czy osobno? peklowanie
zapeklowałem:))) na 2 kg miesa dalem 0,8l wody i 100g pekosoli - peklowanie na mokro zrobilem przy okazji takze nastrzyk. Czy do zalewy dac jakies przyprawy jeszcze czy tak tez wystarczy?(karczek i szynka tylnia b.k.) We wtorek bedzie jeszcze boczek ae jego juz osobno dam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4681


Temat: pieczony prosiak
Witam SZCZEPAN mam pytanko czy peklowanie tego prosiaka 5-6 dni w solance 6% jest identyczne jak peklowanie szynek ,boczkow na mokro ?????? jeżeli dobrze zrozumiałem twego posta to prosiaka mam zalac...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1112


Temat: pieczony prosiak
Peklowanie takiego prosiaka wygląda tak samo jak szynki na mokro i wskazany jest nastrzyk w okolicy szynek i łopatek.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1112


Temat: Plan działania.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy np. 1 szynka, trochę boczku i karkówki też mogę zapeklować przez te 14 dni na mokro skoro te rzeczy będą przeznaczone na szynkowar w późniejszym terminie ? Czy może lepiej zostawić i potem np. peklować 2-3 dni na sucho lub mokro ?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2062


Temat: Moja przygoda z domowym wyrobem wędlin.
... sumie na słodko. Schab wyszedł bardzo słony jak dla mnie, ale zjadliwy, pomimo tego, że peklosoli dałem dokładnie tyle ile wynikało z tabeli peklowania na mokro. Samo wędzenie przebiegło bezproblemowo, chociaż...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3482


Temat: Przykładowy plan zajęć na kursie SDM
godz. 8.00 1. Wykonanie kiełbasy jałowcowej 2. Wykonanie kiełbasy grubej typ: mielonka 3. Produkcja wędzonek: baleron, polędwica sopocka, szynka 4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej pieczonej-„zylc” 5. Omówienie i wykonanie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2927


Temat: Wątek kulinarny :)
Peklowanie może być suche albo mokre. Suche polega na nacieraniu surowego mięsa solą. Natomiast mokre to moczenie mięsa w solance. Przygotowanie solanki ma też swój rytuał. Można dodawać liście laurowe, świeże zioła, czosnek, pieprz, ziele angielskie itp itd. Peklowanie powoduje (zwłaszcza bardzo długie) kruszenie się mięsa. Tak po chłopsku. Dobrze upeklowane mięsko można praktycznie zjeść bez gotowania. Choćby peklowane na sucho np różnego rodzaju szynki parmeńskie, chorizzo, serrano czy już bardziej bliżej naszej kuchni kiełbasa polska surowa czy choćby metka. Dla utrwalenia traktuje się je dymem z wędzarni, wędząc bardzo powoli, zimnym dymem ... bawić się w obróbkę termiczną - Gotowanie lub grlillowanie. Po tak długim czasie peklowania, dodaję do gotowania tylko i wyłącznie włoszczyznę i inne zioła, np majeranek. Nie solę. Już dość soli ... już ok. Trudno tu trafić w precyzyjną godzinę. Wszystko zależy od gatunku świnki, wielkości golonki itp. Natomiast takie mięsko na grilla (karkówka, schabik, szynka) po osuszeniu wkładamy na ruszt i powoli ... i soczyste. Nigdy nie używam pseudoprzypraw typu: "do szaszłyków", "do karkówki" itp wszelkiego rodzaju gotowców. Mięsko swój smak uzyskało przez peklowanie. Wysoka temperatura na grillu spowoduje spalenie się przypraw i w...
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=6988







 Linki
 : Blog wikcia
 : Peklowanie mięsa do wędzenia na sucho
 : peklowanie na zwykłej soli na sucho
 : Peklowanie szynek na sucho
 : Peklowanie mięsa do szynkowara
  • jedna piers jest duzo wieksza niz druga
  • oferty;nieruchomosci;trojmiasto
  • http;kurganda020joolocombingohtml
  • tarot swords
  • policja lokalna 2012
  • Maciej Cionio
  • ile trwa odrolnienie dzialki
  • Malinowska Karolina Galeria
  • Godfather serial
  •  . : : .
    Copyright (c) 2008 Blog wikcia | Designed by Elegant WPT